Vroeg of laat krijgt u ermee te maken, de wanbetaler

euro'sDiverse bedrijven leveren diverse producten of diensten. Het doel van een bedrijf is, hoe je het ook wend of keert, om geld te verdienen. Het sturen van facturen voor diensten of producten naar klanten is 1 ding, deze klanten moet ook de rekening nog betalen.

En daar komt soms best nog wel iets bij kijken. Ten eerste is het een goed idee om goed onderzoek te doen naar uw klanten. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar we zullen het proberen uit te leggen. Als u te maken krijgt met potentieel nieuwe klanten, kunt u bijvoorbeeld een kredietrapport op laten stellen. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij business to business klanten (als er zaken wordt gedaan met een ander bedrijf).

Goed beeld van de nieuwe relatie

Er kan zo een goed beeld gemaakt worden van de nieuwe klant. Natuurlijk is dit geen zekerheid dat een klant de rekeningen op tijd zal gaan betalen, maar het geeft in ieder geval een goede indicatie van het betalingsgedrag. Mocht u te maken krijgen met een klant die zijn rekening niet voldoet, is het natuurlijk altijd mogelijk een deurwaarder in te schakelen om achter uw geld aan te gaan.

Maar er zijn ook een aantal zaken die u toe kunt passen om de betaling iets te versnellen. Denkt u bijvoorbeeld aan het sturen van een herinnering of het telefonisch benaderen van de debiteuren. Vaak is het gebruikelijk om eerst een herinnering te verzenden, mocht hier niet op gereageerd worden dan kunt u de telefoon eens oppakken om te informeren naar de openstaande betaling. Blijf in de beginfase wel netjes, het kan natuurlijk altijd zijn dat een debiteur een rekening over het hoofd gezien heeft.

Blijft de betaling nog steeds uit? Geef het uit handen

incasso inschakelenMocht een debiteur nog steeds niet hebben betaald na verschillende pogingen om de rekening betaald te krijgen, is het mogelijk een optie om de vordering uit handen te geven. Een incassobureau of deurwaarder stelt een aanmaning op en in veel gevallen zorgt dit voor een extra spoedige betaling door de debiteur. Een deurwaarder inschakelen kan dus extra hulp bieden bij rekeningen incasseren. Dit maakt namelijk vaak een stuk meer indruk dan een telefoontje dat van uzelf komt. Kosten voor de incasso kunnen in sommige gevallen worden verhaald op uw debiteur. Dit wordt ook wel no cure no pay incasso genoemd.